szombat, augusztus 20, 2011

Nyenye Nyanya!

Körülbelül ez volt július elején a helyzet. Vagyis: Gyere Anya! - mondta végre (hipp-hopp 21 hónaposan) Zsombor. Néha a két szó közötti kiejtésben semmi különbség nem volt. Aztán elmentünk nyaralni és megszületett a nyomatékos NYANYA! szava.  Itt volt már az ideje, de végülis a kényszer szülte. A tömegben meg kellett neveznie engem, nem ümmöghetett csak, hogy ugorjak. Szóval nyanya, mi? Bár én repdestem tőle.
Egyébként a nyaraláson kezdett el szavakat mondani, valószínűleg az élmények hatására. Így lett a vizs (víz), risz (rizs), tüz (tűz) szó birtokosa. A vislis (virsli) szó felépítéséhez hasonlatosan megszülettek az alszis (alszik), eszis (eszik), iszis (iszik) szavai. Valamint elkezdődött az utánamondó korszaka. Na nem valami vágta-szintű a dolog, de alakul. Mára már szinte minden szóval megpróbálkozik, édes sikerekkel. Amikben szinte lubickol. Így a tegnap épített omok vá (homok vár)-rat ma is meg kellett építeni. Tatto (traktor), (fa), haz (ház), meg ilyenek. A cumi szó kimondására azonban rávehetetlen. Mondom neki, hogy mondja utánam... Huncutul hunyorít egyet, mű-pislog, majd kivágja: visvis. Nyolcszor. (Amikor cumit keresünk, akkor visvis sincs.) Pedig ha már ilyen nagy cumi-májszter, akkor ennek kimondása azért igencsak fontos lenne. Bár az Anya megnevezése is az lett volna. Nekem. Úgy tűnik csak a (nekem) lényeges dolgok nem érdeklik. Ja és a sajtnak sincs neve, pedig még mindig nyerő étel nála. De minek is, úgyis eléri pantomimmel hogy megkapja.

A legédesebb dolog az ahogy halandzsául énekel. Énekel mindenhol. Ha babakocsiba kerül (mamai program) körbeénekli az utat. Beénekli a lépcsőházat. Az autó utasterében is remekül érvényesül a hangja. Itthon meg valami zenélő kütyün nótát indít, mialatt a színpadnak kinevezett párnán, dobozon állva gitározik (ügyesen penget és a lábmunkája is remek) és danol. Zabálnivaló!

Ééés ma... tisztán és érthetően ANYA voltam szinte minden helyzetben. Tratatatam! Sőt meg is énekelte: anya-anya-mama-mama-anya-anya-papa remek szöveggel. Majd a végére kis szünet után odatette: apa. Igazi énekes-pszichológus a lelkem. És úgy tűnik beszélni is fog egyszer.
  

1 megjegyzés:

andi írta...

szia
én is voltam nyanya, de nem ilyen kis korban..az Indul a bakterház után szabadon..egyik kis barátjától tanulta el..mondjuk gyorsan leépítettem:)
mivel Bogi kereszt szülei Győr mellett,Péren laknak nyaranta biztosan megfordulunk arra..akkor jövőre:)én is gondoltam rátok az Aranyparton...
a lakás nagyon szuper a képek alapján..