kedd, október 18, 2011

Javaslat

Szenzomotoros tréning kétkezesség miatt. By Tudorka gyermekfejlesztő központ. 180 perces képességvizsgálat eredménye.

S, hogy miért is? Mert úgy vettem észre, hogy Soma mindkét kezét használja. Labdázásban, autótologatásban, evésben igen előnyös tulajdonság ez, de a rajzolásban már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Honnan húzzam és melyik kezemmel? Talán ezért nem rajzolt idáig az éngyerek és pontosan ugyanezért szeret jobban festeni. A két ügyes kéz azért igencsak jól jöhet még, de tény, hogy sok bizonytalanságra is okot adhat. Az írás megtanulásának pedig elengedhetetlen feltétele, hogy a gyerek eldöntse melyik keze a domináns.

A felmérés során kiderült, hogy Soma értelmi képességei az életkorának megfelelőek, az alapok megvannak. De a kétkezesség nagyon egyértelműen kijött. Kiderült, hogy jobb szemes és jobb füles, viszont a bal keze erősebb rajzban, de jobbal nyúl a dolgok után, pakolni mindkettővel remekül tud (nagyon hasznos tulajdonság!). A tevékenységek közben pedig a test középvonalát nemnagyon lépi át. Tehát, ha egy ház két oldalára kerítést kell pálcikákból építeni, akkor a jobb oldalára a jobbal rakja, a balra a ballal. Ha a papíron keresztül egy vízszintes vonalat kell húzni, akkor hezitál, ide-oda rakosgatja a két kezében a ceruzát. Az irányokat téveszti illetve nem tudja. Durván nem ment a lépj előre/hátra/jobbra/balra feladat. Viszont saját testtudata van, tehát tudja, hogy melyik a bal oldala (keze, lába, füle..), és a jobb (keze, lába, füle..). A sorbarendezés, sorrendiség is gond. Valószínűleg ez is a kétkezességből fakadhat.

Jó volt ezt végigcsinálni, legalább tudom, hogy mi a tényállás, és azt is hogy minimális erőfeszítéssel (napi kis torna) rávezethetem a gyermekemet, hogy eldöntse az ő agya(!!!), hogy melyik kezét is akarja használni.

Ja egy szösz a gyerkőctől e témában:
Mielőtt elindultunk az első órára, mondtam Somának, hogy megyünk játékos feladatokat megoldani a Betti nénihez, hogy megtudjuk milyen okos vagy. Nagyon belelkesült. Az ajtóból visszaszólt a mamának: "Szabályokat fogok felidézni! Hurrá!"
  

Nincsenek megjegyzések: