szombat, november 07, 2009

Zsombor

A név jelentése:
A Zsombor régi magyar személynév, a Zombor alakváltozata. A Zombor jelentése: bölény. Egy másik értelmezés szerint az ősi magyar nyelv három szót ismert a sólymok különböző fajtáira: a kerecsen, a zongor (ebből származtatható a Zsombor név is) és a turul szavakat.

A névanalízis szerint a Zsombor név sokoldalú, természetes, önmagát jól kifejezni képes, közvetlen személyiség kialakulását támogatja. Társaságában érzi magát a legjobban. Szeret táncolni, énekelni, és a szórakozás minden egyéb formáját kedveli. Idealista, igen érzékeny természetű, ugyanakkor temperamentumos. Nem szeret tervezni, inkább az „ahogy esik, úgy puffan" módszer áll közel egyéniségéhez. Nagyvonalú, nem szívesen foglalkozik a részletekkel.

Névnapok:
április 21. (ezt ünnepeljük!)
november 8.

Híres Zsomborok:
Dyga Zsombor (Budapest, 1975. augusztus 26.) filmrendező, szövegkönyvíró
Borhi Zsombor (Pécs, 1972. december 13.) kajak-kenu bajnok

Növénynév:
Latin név: Sisymbriu officinale (Orvosi zsombor)
Népies név: zsombor, szapora zsombor


Növény leírása: Az egy- vagy kétnyári zsombor gyapjas, szára mintegy 60 cm magasra nő. Szabálytalanul hasogatott leveleket és apró, sárga virágokat találunk rajta, utóbbiak szirmai a keresztesvirágúakra jellemző módon kereszt alakban helyezkednek el. Megnyúlt becőtermése igen hosszú és keskeny. Az orvosi zsombor utak mentén, omladékokon nő, 1700 m-es magasságig. A virágos hajtásvégeket és a levelet hasznosítják, amelyeket nyáron gyűjtenek be, majd megszárítják. Ekkor a káposztáéra emlékeztető erős illata lesz. Elsősorban forrázat és tinktúra készítéséhez használják fel, de köhögés elleni szirup alapanyaga is.
Mire jó? Az orvosi zsombor illóolajában található kéntartalmú vegyületek reflextevékenységet váltanak ki, ami a felső légutakra (hörgőkre) kifejtett váladékelválasztó hatásban nyilvánul meg. Köptető és nyákoldó, illetve köhögéscsillapító. Az orvosi zsombort az afónia (a hang többé-kevésbé teljes elvesztése) kezelésére használják. Hatékonyságát a rekedtség leküzdésében, valamint a gégehuruttal és a torokgyulladással járó kellemetlen érzések csillapításában is bizonyította. A légutak gyulladása esetén szintén javallott.
Hatóanyag: Az orvosi zsombor kéntartalmú illékony vegyületekben - glikozinolátokban -gazdag illóolajat tartalmaz, amelynek nyálkaoldó, köptető hatás van.

A növény francia népi nevét - kántorfű - az énekesek fóniájának (hangadási képtelenség) kezelésében elért kedvező hatásának köszönheti. Ezenkívül felfedezték, hogy magja kis mennyiségben kardenolidokat tartalmaz, ezek a vegyületek a gyűszűvirágéhoz hasonló szíverősítő hatást fejtenek ki. A hagyományos orosz gyógyászatban használt kaukázusi zsomborfajta nagyobb mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot.

Helyiségnév:
(Sommerburg, Szinbor), nagyközség Udvarhely vármegye homoródi j.-ban, (1891) 1152 magyar és oláh lak. Hegyen romokban fekvő várának regéjét dolgozta fel Jókai «Minden poklokon keresztül» c. regényében.

Nincsenek megjegyzések: