péntek, december 04, 2009

Dilemma

Avagy oltassunk vagy ne... A kezdeti parákról jól lemaradtam, a kórházban töltött idő miatt (senki nem akart ilyenekkel bombázni, jól tették).

Amikor a védőben voltunk az új tipusú influenza oltásra rákérdeztem a gyerekorvosunknál (homeopata), mit tanácsol? Szerinte mindenkit be kell oltani. Inkább parancsnak hangzott mint tanácsnak. A háziorvosunk (szintén homeopata) is tudta, hogy kisbabánk van, de nem javasolta az oltást. Hümm.

Anya amikor tud, jön. De beadatta az oltást magának, és egy hétig volt beteg, a hörgői gyulladtak be. És most megint náthás, köhög... Szóval jönne, ha nem lenne állandóan beteg. Persze ezelőtt szinte sohasem volt beteg, és a sima influenzával sem találkozott soha életében (mi sem). Jó ez az oltás... PiciMama gyakran jön/jött. Egy kicsit megfázott, és elment az orvoshoz, mert ugyebár jönni szeretne hozzánk, akár naponta is. De nem azt kapta amit várt, hanem az oltást, a nátha nem betegség - mondá a doki. A dokija nagyon vehemens, és leteremtette, hogy hogyan meri megtenni, hogy nem oltat, amikor pici baba van a családban... és be is vágta neki az inekciót. PiciMama már a küszöbön megbánta, hogy miért is engedte magát rávenni az oltásra. Most persze ő is odavan, még hőemelkedése is van. És persze nem érinkezhet velünk. Hümm-hümm.

A kismama-haláloktól újra para lett mindenki. Nekem meg ez ugrik be elsőre róla: A KISMAMA szó hallatán mindenkiben egy idea jelenik meg. És hogy milyen is valójában az a várandós nő, honnan jött, beteg volt-e előtte, milyen körülmények között élt? Senki sem tudja. Hát én láttam kismamákat dögivel... és néhány a szó teremtette ideának még a közelében sem járt (koszos, fogatlan, bagózós... brrr), de a pocakját tekintve minden kétséget kizáróan kismama volt mind.

Ha én beoltatnám magam... A szoptatós anya által védett lesz a gyerek? Vagy épp beteg? (Várandós nőnek is védett lesz a magzata? Tényleg?) Tud erre nekem valaki válaszolni? A vakcina hatása, mellékhatása nem ismert, túl hamar került piacra. Nincs rendesen letesztelve. A higanytartalma meg egyenesen megrémít. Most meg ki kell fogynia a készleteknek.

A H1N1-ről terjedő dolgok eléggé ellentmondásosak még mindig. Szerintem ha eldöntötte valaki akkor adassa be. Az ő döntése, és ha hisz benne az a jó. Én a nemoltatok-ban hiszek (mi hiszünk), és nekem meg ez a jó. És csak remélem, hogy jól döntöttünk.

4 megjegyzés:

G írta...

A higanytartalma szerves vegyületben (tiomerzálnak hjvják) van, kb. egy hét alatt kiürül, és még így is igen csekély adag. Ugyan nem tesztelték, tényleg, de a hordozóanyagot évek óta használjak, csak a vírust cserélgetik benne. Várandós anyák gyereke védett lesz, mert a méhlepényen átjutnak az ellenanyagok, a tejen keresztül nem, mert a bélrendszerből nem tudnak felszívódni.
Náthás (beteg) embert nem lenne szabad oltani. És olyan idő van, hogy lehet, hogy oltás nélkül is göthök lennének, ezt nem tudhatod.
Nálunk mindenki oltva van (anyu meg a mamám is, nekik se lett semmi bajuk). Tomi az óvodából bármikor hazahozhatja... Andrisnak nem javasolta a gyerekorvos, mondván, nem bölcsis, de mondtam, hogy sokat járunk az oviban, tömegközlekedünk, és szó nélkül beadta neki is. A legkomolyabb mellékhatás nálam jelentkezett: másnap sajgott az oltás helye.
Kérdés, hogy mennyire jártok más emberek között. Én pl. sokkal jobban félek egy negyven fokos láztól, ne adj'Isten a kórháztól, mint a hőemelkedéstől.
Az oltás után 10-12 nap, míg a védettség kialakul.
Üdv, Gyöngyi

kata írta...

Nagyon nehéz ez. Mi beadattuk kb két hete és örülök, hogy így döntöttünk, mert már lepereg rólam a h1n1 örület és nem félek. Nekem az egyik legnagyobb löket az igen felé az volt, hogy az összes kötelező oltás is ugyanezt a szerves higanyt tartalmazza, csak arról nem rémisztgetnek. Nem volt mellékhatás, csak a helye fájt kicsit Nekem utána fájt a torkom, de az attól volt, hogy már az oltás előtt is éreztem, hogy készülődik valami.
Nem szeretnélek rábeszélni, csak elmondani, hogy mi így csináltuk.

Sajnálom, hogy betegek a mamák. Rossz ez mindannyiótoknak. Javulást nekik!
Pussz,
Kata

Rita írta...

Gyöngyi, orvos vajon?

Mi oltás ellenesk vagyunk. Nekem sem tetszik a sok mizéria. Miért lehet oltatni a kismamát és benne a magzatot de az egy év alattit nem? A magztanak sinc simmunrendszere nem? A placentán átjut a döglö9tt vírus is nem csak az élő.....nem? Én így gondolom. Eddig sem oltattunk a szezonális influ ellen eztán sem fogunk.

Érdekes cikk, itt:

sem oltásellenesség sem oltáspártiság nincs benne csak puszta tények.

üdv Rita

http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/11/07/Influenza-para_-_8

G írta...

Rita, Gyöngyi nem orvos.
Első lelkesültségemben azt írtam le, hogy ÉN mit láttam-olvastam a hírekből.
De miután a vírus körüli mizéria inkább hitvita, mint érvek egymásnak feszülése, természetesen nincs igazam. Illetve az én szempontomból nekem van igazam. Pont mint neked. És persze én is ugyanúgy felhorgadok, ha valaki a másik térfélről integet, mint te.
Üdv, Gyöngyi