csütörtök, január 21, 2010

Ovisodás

Soma ma először aludt az oviban. Az óvónéni javasolta, de Soma döntötte el, hogy ott alszik. Mi meg itthon csináltuk a nagy semmit. Néztük az órát, vártuk a hívást, hogy mikor kell érte mennünk. Nem kellett. Eszegetett egész nap. Majd a délutáni alvásnál először csak csendben feküdt, majd az óvónéni megsimogatta, és aludt egy órát. Úgy látszik ovis lett. És ez megint sírásra sarkall/na. De örülök, hogy jól érzi magát az oviban. Pedig féltettem az érzékeny kis lelkét. Persze még közel sincs vége az ovisodásnak. Ez csak egy jó kezdet.

Itt egy ovis gyöngyszem:
- Leeresztett vagyok mint egy gumi. - mondja Soma.
- Ezt meg kitől hallottad?
- A Gréta mondta.
Szóval ragadnak a dolgok Somára. (Édes lehet az a kiscsaj.)

Soma a Citromlepke nevű csoportba jár. Citrom, lepke remek, no de cirtomlepke??? Homogén (kis)csoport. A létszám folyton változik, mindig van egy-egy új beszokó. Elvileg tavaszra 27-en lesznek. Most kb 20-an vannak. Sokakat ismerünk már játszótérről, sőt Soma régi kisbarátnője, Kitti is ebbe a csoportba jár. (Soma saját bevallása szerint már főzött Kittinek kakaót a babakonyhában.) Ez biztosan nagy segítség a beilleszkedésben. Soma sok gyereket emleget: Patrik, Kornél, Dani, Gréta, kisRéka, Míra... stb. (Ugye milyen szép nevek? Itt szinte minden gyereknek gyönyörű neve van.) Főleg pont olyanokat, akiket én nemnagyon ismerek. Vagyis ő sem ismerte őket eleinte. Tehát barátkozik. Még mindig lelkes mesélő. De csak magától mond el dolgokat, ha faggatom, akkor nem szól egy szót sem. Volt (csúnya) kérdésem is, amire meglepetésemre még választ is kaptam. - Melyik óvónénit szereted jobban? - A Kati nénit... meg a Györgyi nénit, meg a dadust is. Helyes! Tényleg jó (nekem szimpatikus és ezek szerint Somának is) nevelőket fogtunk ki, aminek nagyon örülök. Örülök, hogy jó helyen tudhatom a gyerekemet. Kellett ez már neki.

A (nagy)óvodásodás jele az is, hogy már mindent egyedül akar csinálni. Persze sokmindent akart már eddig itthon is, de pont azt amit én szerettem volna, azt nem. Például egyedül öltözik-vetkőzik. Hipp-hopp 3 hét alatt előkerült ez a tudomány. A nappali szobatisztaság már ősz óta tart, most viszont két hete már éjjelre sincs pelus. Egyszercsak ő mondta, hogy nem kell (kissé gyanús piros foltok a popón voltak segítségére). És eddig csak egyetlen éjjel volt baleset, amikor előzőleg vendégségben véletlenül (szoptató szülő vétke) nem neki való filmet látott. Szóval érzékeny ő. Mi tudjuk. Néha nehéz vele emiatt, de szeretjük is érte. Ha már néz mesét, nézzen neki valót. Jelenleg: Mazsola és Tádé, Kockás kis fülü nyúl (Soma szerint), Süsü. Persze ovis napokon eszébe sem jut az efféle szórakozás. Elfárad a nap folyamán, de az esti lefekvés műsora változatlan. Pedig reménykedtem.

Imádatos ovis nagyfiam van, na!

Nincsenek megjegyzések: