hétfő, október 27, 2008

Ő Soma

Soma az a kisfiú akire mindig is vágytam. Ha csak ránézek elolvadok. Ha megfogja az arcom és 'megpiszéz' akkor meg egyenesen megsemmisülök. Sohasem gondoltam volna, hogy így és ennyire lehet szeretni valakit. Örülök, hogy részese lehetek az életének és segíthetem-láthatom, hogy hogyan fejlődik kisbabából kisgyermekké...

Külcsin:

Szőke haj; zöldesbe hajló nagy szem; pisze orr; alacsony termet (86 cm), de formás, izmosnak ható test (mintha jóevő lenne - 12 kg); 13 fog (ma tört át a bal felső 3-as). Jobb hüvelykujja általában a szájában van, ha fáradt vagy szemlélődő fázisban van.

Beszéd:
Ez a legszembeszökőbb a gyermekemnél, és a legkedvesebb is nekem, és szerintem sokat elárul Soma személyiségéről, gondolatvilágáról is.
Szinte mindent mond, és elég választékos is. Olyan arisztokratikus-szenvedően ejtve a szavakat. Sokszor alig értem mit mond, mert nemtudom elhinni, hogy tényleg AZT mondhatja. Ma például azzal a mondattal kelt, hogy "Liza elment Apukájával, besötétedett". A ragozás, alany és tárgyeset szinte hibátlanul megy neki, a tulajdonviszonyokkal is tisztában van, pláne a sajátjával: "én, enyém, Somáé, nekem".
Sokszor becézgeti a dolgokat: "napocska, macika, holdacska".
Énekel... pl "ibolyavirág, ibolyavirág, elrejt... a boróka ág", dallammal ritmusra. Mondókákból egyre többmindent felidéz, akár játék közben is belefog és elmormolja.
Régebben történt dolgokra emlékszik, és el is tudja mesélni. Múltidőben. "Papával építettünk." Hol jártál? Mit csináltál? - kérdésekre egész sztorikat hoz össze, fele igaz fele kitalált elemekkel (amik akár meg is történhettek volna). "Néni tekert biciklivel, szemuvege volt, nézett Somára."

A színeket mondani tudja, de beazonosítani őket nem, néha beletrafál. Számolni próbál: "kettő, három, négy itt van, hét, nyóc, kilenc".

Személyiség:
Édes érzékeny kis vigyori. Legtöbbször huncut nézéssel és teliszájú kacajjal tudja az ember elképzelni. Nagyon barátkozós, gyerekkel, felnőttel egyaránt, de csak egy bizonyos szemlélődő-tanulmányozó szakasz után nyílik meg. Nem bújós típus, de mostanában többször volt rá példa (nagy örömömre), talán anyásabb is mostanában. Nagyon ragaszkodik dolgokhoz ("hol a takaróm?") és a napirendhez, amit saját maga alakított ki, korai fekvésekkel, nagy alvásokkal. Csak ha a foga jön, akkor rosszalvó, ez mostanában gyakran előfordul, de ok nélkül nincs fenn éjszaka és nincs nyüglődés sem. Akaratos, ha nem elképzelései szerint alakulnak a dolgok, de a nagy hisztik nem jellemzőek. Általában elterelhető a figyelme, mivel minden érdekli. Fő érdeklődési területei a járművek, szerszámok és háztartási eszközök, valamint ha ezekkel dolgozik valaki, az asztán a "húúúha!". Hamar átlátja a helyzeteket, funkcionálisan használja az azelőtt még sohasem látott dolgokat.

Mozgás:
Aktív, néha szeleburdi, szeret rohangálni, felmászni, hihetetlen pózokba hajtogatni magát, bukfencezni. Ugrál a sima talajon, páros lábbal. Sajnos mindig mellette kell lenni, mert eléggé vakmerő, egyáltalán nem érzi a veszélyt. Simán lelépne a mélybe két méter magasból. "Csúzdázzunk" - ez a kedvenc csatakiáltása. Pörög és táncol, ez utóbbit általában énekkel kísér, vagy gitározik, furulyázik hozzá (játékhangszerrel, de bármi máson is tud játszani). A kudarcot nehezen viseli, csapkod a kezével és nem engedi, hogy segítsünk, ő maga akarja megoldani a problémát (pl felmászni, megépíteni), ha sikerül, akkor megtapsolja magát és kacag nagyokat hozzá, ha nem, akkor általában ez a nagy sírások ideje nála.

Nagy pancsi-huszár, bár víz alatt nemszeret lenni és a feladatokat nem hajtja végre, így a babauszit nyár elején abbahagytuk. Lehet, hogy a télen azért egyszer-kétszer benézünk az usziba. :-)
A kismotort egy-két hónapja hajtja csak, váltott lábbal. A triciklivel mindig szemez, de tekerni még nemigazán tudja, de azért próbálkozik vele. Lépcsőn is váltott lábbal (sohasem zárt össze egy lépcsőfokon) közlekedik, le és fel is, de általában a korlát biztonságérzetet ad neki, így azt fogja.

Evés-ivás:

Néha-néha megcsillantja, hogy tud egyedül is enni, de mivel nem szeret enni, nem fontos neki az evés, ezért kevés az ilyen alkalom. Ilyenkor főleg bal kézzel lát neki, de a jobbkezével is jól ügyködik.
Kedvencei: kukorica, répa, borsó, brokkoli, krumpli, rizs, tészta (ez utóbbi három üresen), levesek az előzőekből, sajt, virsli. Alapállapot: szinte semmit nem eszik. Fogzáskor: még ennél is kevesebbet, a kedvenceket sem. Inni mindent megiszik: víz, tej, kakaó, shake, gyümölcslé, mindenféle ízű joghurt (ezt kanállal egyáltalán nem eszi). Gyümölcsökből csak almát, banánt, körtét, barackot, dinnyét eszik/evett. De kifacsarva bármilyen gyümölcs jöhet. Nass: kölesgolyó, háztartási keksz, sajtos keksz (ezt nagy bánatomra, de legalább eszik valamit).
A szobatisztaság terén sem jeleskedik. Semmiért nem szól. Igazi pelenkás betyár.

Időtöltés, játék:
- Könyv. Nagyon szereti a könyveket olvasni, böngészni. Kedvencek: Altató; Boribon; Böngészők minden mennyiségben; Bóbita; Zokni, a kis holló; Tűzoltós könyv... végülis bármi jöhet. Szépen lapoz puhalapos könyvet is. Érdekes, hogy ha verset, éneket kér tőlem, és én nem jól mondom, akkor nem javít ki (pedig ez általában jellemző a kétévesekre). Ha összekeverem a versszakokat az sem baj. A 'Csiribiri' a legkedvesebb altatódala.
- Kocka. Nagyméretű műanyag kockákból hosszú ideig, akár egyedül is elépítget. Mindent meglehet és megkell(!!) építeni belőle. Házat amibe befér Soma, várat-tornyot, (cifra)palotát, garázst, autót, motort (amire ő is rá tud ülni), fűkaszát, fúrót, vizipiszolyt...stb.
- Szerelőláda és tartalma. Bármi ami szerszám, vagy annak nevezhető ki. És vág, fúr, kalapál "szeget kalapáccsal" (egyenesen ráüt a szegre, többször egymásután, mint a nagyok)...
- Járművek. Főleg az igaziak, de játékváltozatban is jöhetnek. "Traktor, vonat, dzsip, markolós autó, buldózer, kombájn, kamijon" és társaik.
- Szerepjátékok. A fentiek bármelyikével bármit. Ma például a takaróját gyűrte gombolyagba az ölében és azt mondta rá, hogy "kicsike cica, nyau-nyau" és megsimogatta.
- Gyurma. Pedig csak homokszínű van neki. Főleg vágni szeret (műanyag késsel).
- Mesenézés. Ha hagynánk... Csak napi egy-két mesét nézhet. 'Thomas a gőzmozdony'-t raktam be legelőször és bele is szeretett. Ma néztünk egy 'Kisvakond autózik'-ot (sűrűn magyaráztam). Tetszett neki ez is.

Nincsenek megjegyzések: