vasárnap, június 28, 2009

Finduszos

A gyerek néz tv-t, vagyis csak dvd-t, napi 3-4 mese erejéig, de van hogy napok is kimaradnak. Általában mellette vagyok ilyenkor, és ő meg kommentál, kérdez, együttáncol... Erős rostán átesett rajzfilmekből válogathat. ezért nagyon kevés rajzfilmet ismer. De úgy tűnik elég is neki. A Kisvakond valamint Pettson és Findusz a kedvencei. Főleg ez utóbbi. Közelgő névnapjára is kap egy Finduszos (ő egy kismacska, aki nem ismerné) könyvet. Bár elgondolkodtató a mese hatása a gyerekre. Ha épp nem nézi/olvassa, akkor meséltet belőle ill. aki nem ismeri annak szívesen mesél ő maga is Finduszossat. Az alaptörténetekbe beépít plusz elemeket is és mondja és mondja... a cica történeteit. A mindennapjainkban pedig idéz, szófordulatokat használ a meséből, ha az adott szituba illik.
• A szomszédasszony mondta az egyik nap: - Tudod, én már öreg vagyok. Erre Soma: "- Jó az öreg a háznál."
Tegnap nekem: "- Hiányoztál nekem... (jól kivár - már megörültem) ... Gusztávszon!" :-)

Van egy játékunk is. Ő találta ki. "Hol találtad ezt a kismacskát?"- valahogy így kezdődött. Vagyis Soma cicát. Nyávog, dörgölődzik, tejet/kakaót kér, fázik... stb. Szóval ő egy valódi kismacska. Persze hogy hazavittem. Mindketten élvezzük ezt a szerepjátékot.

Sok sémát ad a rajzfilm, az biztos, de én úgy vettem észre, hogy a jól megválasztott (remélem) mese beindíthatja a fantáziát is.

Nincsenek megjegyzések: