hétfő, augusztus 25, 2008

Mama, Mami, (any)Óka...

Ma tobzódtunk a nagyikban. Olyan jó ennek a gyereknek! Már rég akartam erről írni, Somának két különböző habitusú nagymamája van, de mindegyik oda van érte. Sőt beszerzett (meghódított) egy harmadik nagymamát is az alsó szomszédunkat, aki jó barátnője a Mamának. Soma egy-két hónapja megkülönbözteti megnevezésben is őket. Mama = Jácint anyukája, Marika néni; Mami = Az én anyum, Kati néni. És Óka a pótnagyi, akit tegnap óta már Anyóka-ként is hív.

- Mama: Marika néni a kiskosztümös-blúzos-irodista, most játszóruhában csúszik-mászik a földön Soma óhajára. Lambadát jár ha kell. Énekel ha kell, ha nem (rettenetesen hamis, de Soma szereti). Ő nyugdíjas már, így mindig számíthatunk rá. Akár az utolsó pillanatban is szólhatunk neki és jön. Ami még jó Mamában, hogy Papa is társul hozzá. :-) Papa (Imre bá) nemnagyon mozdul ki otthonról, az utóbbi időben annyira megromlott a látása, hogy szinte semmit sem lát. Az ő kis közegében viszont nagyon tevékeny, kitapogat mindent, például fát is vág!!! Papa nagyon tartott tőle, hogy az unokájával hogyan is fog ő játszani. De Soma remekül alkalmazkodik hozzá, amióta kitudja mondani, hogy papa, hangosan kiabálja, most meg már olyanokat, hogy "vigyázz", "erre", "itt(v)an a Soma". És a Papával jó igazán építeni, már mikor belép Soma az ajtón azt kiabálja, hogy "Papa építsünk!" és papa épít fakockákból hatalmas tornyokat (amik olyan csúszósak, hogy én alig bírok kettőt egymásrarakni).

- Mami: Katimami még dolgozik, így neki nincs sok szabadideje, de ha van néhány szabad perce, akkor bevágja magát az autóba és itt terem nálunk. Sokszor csak idefut és mint a forgószél rohan is tovább. Mindig hoz valamit Somának (néha már túlzásba is esik). Ő igazi modern nő, mindig talpig felgyöngyözve-sálazva, rikító színű ruhákban. Somáért odáig van, mindenkinek róla áradozik... Viszont a programjai behálózzák a napjait, így csak akkor tud velünk foglalkozni, amikor betud illeszteni minket a napjába.

- (any)Óka: Becsületes nevén Éva néni mindig kapható egy kis vigyázásra. És istenien süt-főz, amiből mi is - főként Soma - gyakran kap is kóstolót. Soma ha meglátja Ókát felragyog a szeme és egy hatalmas vigyorrá változik az arca. Ez azthiszem mindent elárul az ő viszonyukról.

Délelött a Mamáé volt a terep, mivel fogorvoshoz voltam hivatalos (Már megint ezek a ronda fogak! Remélem Soma nem tőlem örökli a fogait.). Persze Óka is megjelent a színen. Játszottak (Mamát mindenre rá lehet venni), csavarogtak, sétáltak egyet... mindig összefutnak valakivel... most például egy akkora almát sikerült szerezniük Sanyi bácsitól, mint Soma feje. És ezt oly élvezettel ette (még este vacsi helyett is), hogy na, és a legfontosabb: nem köpte ki a gyümölcsöt, mint ahogy jó szokásaként szokta. Hurrá! A délutáni alvás után meg KatiMami jelent meg nálunk. Vele együtt elmentünk csúzdázni, homokozni... Eléggé akaratos volt Soma a csúzdán, sehogysem akaródzott neki normálisan lecsúszni, leginkább hason háttal csúszott. Mami meg nembírt vele. Mire rájöttem, hogy mi a probléma... nemcsúszott a cipőjének a gumitalpa, így kiküszöbölte a problémát. :-)

Nincsenek megjegyzések: