csütörtök, augusztus 28, 2008

Somfa

Somával együtt fog felnőni... a Mamáéknál. Ez az:


Húsos som - Cornus mas

2,5 - 4 méteres bokor. 4-10 cm-es levelei fényeszöldek, tojásdad alakúak, ősszel sárgára színeződnek.10-20 apró sárga virágból álló virágai kora tavasszal, lombfakadás elött nyílnak. Gyümölcse szeptemberben érik, többnyire piros, tojásdad alakú. Fényt kedvelő, a szárazságot jól tűri. A laza, meleg talajokat kedveli. Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője. Igen korai virágzásáért, valamint jó várostűrése miatt parkokban is szívesen ültetik. Magánosan, csoportosan alkalmazzuk, de szép, virágos nyírott sövény is nevelhető belőle. Madárvédő cserje. A húsos som vad erdei gyümölcsfaj, amely régóta fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrot, valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. A gyümölcs túlérve nyersen is fogyasztható, de lekvár, kompót, szörp, gyümölcsíz, bor, pálinka is főzhető belőle. Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás.
Virágzás: február - március
Termés: augusztus - szeptember


Még idekívánkozik ez is:

Soma név jelentése >
A Soma nevet a magyar nyelvújítók alkották a som szóból a Kornél (Cornelius) magyarítására, annak a feltevésnek az alapján, amely szerint ez a latin eredetű név egy somfa jelentésű szó származéka. A Soma nevet később a Samu és a Sámuel helyettesítésére is használták. Az 1980-as évek óta népszerűsége növekszik.

A névanalízis szerint a Soma név jelentése kettős lehet: jellemezhet kirobbanóan jókedvű embert, aki kedves és szellemes, közlékeny és könnyed, vagy jelölhet olyan egyéniséget, aki magába fordul, önsajnálatba süpped, és nem kíván látni senkit maga körül. Ez a kettőség nagy teher a kapcsolataiban, nemcsak a munkában, de a magánéletben is. Mélyérzésű, filozófikus, rendkívül érzékeny jellem. Ez a fajta érzékenység teszi hajlamossá a szomorúságra és magányra is, sőt az is előfordul, hogy vélt sérelmekért mélyen megsértődik.
Névnapjukat a Somák július 3-án, vagy szeptember 16-án ünnepelhetik.
(Ladó–Bíró, kabalarians.com)


Még két kedvenc e témában:

  1. Mi lennék?
    Tavasszal somfa lennék
    talpig aranyban állva,
    biztatón mosolyognék
    a zsendülõ világra.

    ...

  2. Som-bele som-bele, somvessző
    Kikereki pókokat ébresztő
    Pitteg a pattog a bekereki bokorág
    Hejehuja szélnek tél ad parolát

    Rezgő zizegő zabsarjú
    Doboraki dombon vakvarjú
    Károgat, kéreget k
    eresi a kék eget
    A kereki keresztútnál somot szedeget

    (Halász Judit énekli... én meg leírtam, biztos nem is így van...

    És megis találtam > zene: Móricz Mihály; vers: Simkó Tibor
    Károgós
    Som
    Dere
    Som
    Dara... a különbség, meg a tördelés. De nekünk már a fenti verzió marad.)

Nincsenek megjegyzések: