péntek, december 05, 2008

Vesztettem...

Ami nem jó hír. A foga ugyan törekszik. De nem ez a baj, hanem, hogy ma reggelre berekedt a gyerkőc. És vírusos gégegyulladást (Laryngotracheitis) diagnosztizált nála a doktornő, stridoros légzéssel (sípoló, ziháló légzés) - persze gyermekem ordított rendesen. És mivel 'porcgyenge', ezért veszélyeztetettebb az átlagnál, ezért beutalót is írt kórházba. Megint ez a porcgyengeség... mi ez? Hallott már róla valaki Lehet az, hogy egy egyáltalán nem beteges gyerek porcgyenge legyen? Ugyebár holnap nincs dokinő... kórház, ha rosszabbodik... ha javul, akkor hétfőn kontroll (nekem kell megítélnem). Egyébként a környezetünkben elég sok az ilyen tünetekkel rendelkező gyerek, ők csak simán gyógyszert kapnak... mi meg... A doktornő egy pokróc, csak egy szól mellette, hogy homeopata. Reménykedem, hogy legalábbb jó gyógyszereket írt fel (nem homeosakat) és hogy jó diagnoszta is (nemsokszor volt hozzá szerencsénk).

Most többminden van fenn a neten mint egy éve...
> Porc gyengeség: Csecsemőkorban előforduló jóindulatú és múló eltérés a porc veleszületett gyengesége, melynek kapcsán a gége egyébként merev struktúrája be és kilégzésben is változtatja alakját, súlyos esetben a gége űrtere belégzésben összeszűkül a gégefedő pedig, mint egy kupak szívódik a gége bemenetre, belégzésben jellegzetes hang ún. stridor észlelhető, a sírási hang is gyenge, erőtlen lehet. A panaszok az idő előrehaladtával mérséklődnek, majd megszűnnek. Általában 20 hónapos korra eltűnik a gyengeség vagy nagymértékben mérséklődik.
> Tölcsérmellkas (pectus excavatum): A tölcsérmellkas (vagy cipészmellkas) lényege az elülső mellkasfal középvonali behorpadása. A deformitás gyakran már kisdedkorban, néha csak később, de mindig fokozatosan alakul ki. Megértéséhez annyit kell tudni, hogy a gerincről eredő bordákat elöl a szegycsontlemez zárja egységes kosárrá. Ha a bordakosár növekedése a bordaporcok gyengesége miatt nem képes a szegycsontot egyre előrébb emelni, akkor növekedéssel az elülső mellkasfal egyre mélyedő tölcsérszerű besüppedése alakul ki. Ez az állapot gyermekkorban és ifjúkorban inkább még csak kozmetikai jelentőségű, azonban a harmadik-negyedik évtizedben a porcok elcsontosodásával a mellkas szerkezete egyre merevebbé válik, és ekkor már előtérbe kerülhetnek a légzési vagy akár a keringési panaszok. Megfelelő vizsgálatokkal (kardiológia és légzésfunkció) azonban finom eltérések gyermekkorban is mutatkozhatnak, amelyeknek egyszerűen az az oka, hogy a mellkas térfogata kisebb, és a horpadt szegycsont mögött a szívnek és a tüdőnek is kevesebb hely jut.

Egyenlőre itthon vagyunk, hatottak a szerek... Som most édesdeden alszik... Láza nincs. Orra alig folyik. Sírástól bereked, de nem köhög.

2 megjegyzés:

KV írta...

Szia Krisz!

Kingáék blogjáról találtam el hozzátok a minap.
Képzeld, nekem 28 évesen egy munkaalkalmassági vizsgálat során mondták először, hogy pectus excavatum-om van -- bár nyilván nem súlyos, mert tükröm volt korábban is, és nem tűnt fel. Aztán később elkerültem egy csontkovácshoz, és ő is főleg mellkas-tájon kalapált rajtam. Csak az a fura, hogy a szívzörejjel, asztmával kísért évek (utóbbi 9-12 éves koromban volt nehéz) során ez sosem merült fel.
Soma esetében (is) nyilván nagyon enyhe a dolog (ha egyáltalán tényleg van ilyen tünet; a doktornő említett konkrétan ezzel kapcsolatban valamit?)
Ezt a fórumot megtaláltad? http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/7485/11746.html?1146142189
Itt jó tippek vannak mellkas- és tüdőtágító gyakorlatokra, illetve az úszás és a Dévény-módszer is fölmerül javaslatként. (A műtétes részek miatt nehogy aggódj, ez csak ritkán, szélsőséges esetben válhat szükségessé, általában teljesen elegendő a konzervatív terápia.)

Amúgy most épp Gergő is elég "stridoros", egyelőre itthon kúrálom.

Soma tényleg csibész az új hajjal, ami persze a jóvágásúságából semmit nem von le... sőt.

Jobbulást, puszi: Viki

Krisz írta...

Szia Viki!

Örülök, hogy ránk találtál! És azt meg pláne köszönöm, hogy segíteni is próbálsz. Neked ebből kifolyólag volt bármilyen problémád? Kellett valamilyen terápiát végezned a továbbiakban, melyiket?

A szülinapról... olyan édes volt a kis fürtös fiacskád, amikor rám emelte a nagy szemeit és azt kérdezte az ugrálólabdára vonatkozóan, hogy: "Rá kell ülni?" -alig értettem meg, annyira drága volt.

Puszi: Krisz