szerda, május 12, 2010

Ovi, ovi, ovi

Soma hatalmas kihagyás után újra beszokóban. Nem akar ott aludni, nem akar menni. Sok az új kisgyerek. Rengetegen vannak. Olyan 24 körül. (Persze néha vannak betegek, de nem jelentős a számuk.) Két óvónő váltja egymást. Egy van velük (meg egy dada) délelőtt. Délután meg a másik óvónő. A gyerekeken fordítva van cipő, nadrág. Az egyik kislány a múltkor a rövidnadrágja egyik szárában miniszoknyázott. Az egyik nem tudja, hogy a másik idejében mi történt a gyerekkel. Ez akkor is állt amikor kevesen voltak. Szóval most meg még nagyüzem is van. Soma meg nem szereti a tömeget. És fél a nagyobbaktól is. Ha jó idő van (és az sok van) akkor kint vannak az udvaron, ahol minden csoportot összeeresztenek. Soma meg ül az óvónéni mellett a padon. Ami egyedül a ruhájának tesz jót.
Megszűnik egy csoport, mert két óvónőt elküldenek/nyugdíjaznak. Szeptembertől a kiscsoport szétbontásából két kisközépső lesz. Soma a picikkel marad, ő egyedül a "nagyobbak" közül. Ennek először nem örültünk, mert mindkét óvónője a nagyobbakkal marad. És Soma szereti őket, kedvesek szerintem is (mást nem tudok róluk). De kiderült Soma szívesebben játszik a kisebbekkel. Még valami barátságféle is alakul közte és Lackó között. Eddig senkit, illetve mindenkit emlegetett itthon, kedvétől függően. Az óvónővel beszélgetve arra jutottunk, hogy inkább szeret a felnőttek között lenni. De ha van mondandója, és persze az mindíg van, akkor lelkesen magyaráz. Mindenhez van hozzáfűzni valója, és bátorsága is, hogy elmondja. Tegnap például a tűzhányókról tartott előadást a tágranyílt szemű gyerekeknek. Még mindig sokmindent megkóstol, és délután jót alszik az oviban. Kedves mosolygós gyerek, de kedden egy asztalcsapkodós hisztiben megmutatta micsoda erő (miegymás) lakik benne.
Ennyit tudtam meg gyermekem óvodai létéről. Szülői, nyílt nap nem volt, farsangra nem lehetett bemenni. Az Anyáknapjáról meg lemaradtunk. Pénteken Családi nap lesz az oviban. Talán megtudok mégvalamit. Még mindig tartom, hogy Somának kell a közösség, de milyen áron? Egyenlőre nemtetszik ez az ovi. A zsúfoltság/pénztelenség/elavultság alap. Egy tizenix tagovoda egyikébe jár a gyerekem. Tudtuk mikor beirattuk. Nekem megfelelne kompenzálásnak a kreativitás, odafigyelés is... olyan jó lenne, ha kiderülne hogy van remény ilyesmire.

Nincsenek megjegyzések: